Ängsliga och oroliga barn

May 5, 2011 § 7 Comments

Ett ängsligt eller oroligt barn kommer att våga gå emot sin inre oro om självförtroendet ökar. Detta kan man som förälder hjälpa till med genom att bekräfta barnet som person. Även här gäller samma sak som för bekräftelserna vi talade om i inlägget om olydiga barn:

När du bekräftar ditt barn, gör det för barnets egen skull och inte för prestation!

Många föräldrar upplever att de redan bekräftar barnet (och gör det säkert också!). Det man lätt glömmer bort är att det är barnets upplevelse och perspektiv som räknas – olika barn behöver olika mycket bekräftelse för att verkligen känna sig bekräftade!

Advertisements

§ 7 Responses to Ängsliga och oroliga barn

 • Nina Ekman says:

  Ge gärna exempel!

 • Skulle gärna vilja läsa mer om hur man hanterar barns sorg. Jag har tre barn 7½ år, 5½ år & 3 år. De förlorade sin pappa i höstas.

 • Clara says:

  Just nu säger jag bara HJÄLP OSS! Max som hela tiden klarat av ett nej och lekt vidare bryter nu ihop totalt flera gånger varje timme om saker och ting inte går som han vill. Han blir förtvivlad, gråter Lilleskutt tårar, skriker i ren förtvivlan. Vi tycker varken synd om honom för det är det inte och vi är inte elaka heller, vi talar om för han att tex “idag leker vi inte med leksaker på balkongen” och tycker att det borde räcka. Ska man bara rida ur stormen eller vad gör man? Det enda som fungerar bra just nu är att vara ute, men eftersom vi bor nära två stora vägar kan han inte lämnas själv då han rymmer och ute kan man inte vara jämt trots att vi är utemänniskor. (Max fyller 3 i slutet av augusti.)
  /clara

 • magos1978 says:

  Hej,
  Ville bara säga att jag precis upptäckt att du lämnade en kommentar i min blogg i våras. Har inte hunnit läsa så mycket av din blogg ännu men ser fram emot det.
  Med vänlig hälsning,
  /Magnus

 • Hej Clara!

  När barnet ‘olyder’ skall den vuxne öka spontankontakten tills barnet samarbetar, igen. Barnets naturliga läge är samarbete och med ett ökat positivt bemötande återgår barnet till detta.

  Olydnad är en demonstration från barnets sida – barnets sätt att säga att det behöver mer kärlek och bekräftelse. Det är viktigt att komma ihåg att det är barnets uppfattning och upplevelse – vi som vuxna kanske inte ser att vi ägnar barnet för lite uppmärksamhet. Situationer och sammanhang kan förändra barnets upplevelse – även om vi inte har förändrat vårt sätt att bemöta barnet. Ibland behöver barnet mer.

  Hälsar Hans

 • Hej Magnus!
  Sent svar – men dock: Roligt att du har hittat hit och välkommen tillbaka.
  Hälsar
  Hans

 • Ett tillägg:
  Om du behöver visa till rätta:
  säg: “Nej!” och skaka litet på huvudet…inget mer…
  försök fortsätta leken….. – AVLEDNING är alltid bra…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Ängsliga och oroliga barn at Lyckliga Barn.

meta

%d bloggers like this: