Bara en gång?

December 11, 2011 § 4 Comments

Uppföljning av tidigare läsarinlägg:

“Hej Hans!
Du skriver i ditt inlägg att man bara ska säga till en gång men då skulle jag inte få mina barn (flicka 5 och pojke 7) att göra någonting utan att tjata. Även om jag säger till 20 gånger så får jag ofta höja rösten för att få dem att till exempel stänga av tv:n eller klä på sig när vi ska ut. För mig låter det helt otroligt att det skulle räcka med en enda gång?! Har du verkligen testat det här i verkligheten där kraven är hur många som helst och föräldrar är stressade och har massor med tider att passa?
// Rebecka”

Hej Rebecka!

Att det räcker med BARA EN GÅNG är inte bara otroligt, det är en vetenskaplig sanning: En gång är starkare än 20 tillsägelser. Det är under pausen efter denna ENDA tillsägelse som barnet reagerar med att lyda!

Mekanismen bakom att detta fungerar är densamma som för de dialogregler vi omedvetet följer i vår vardag: Om någon ställer en fråga känner du omedelbart en impuls att svara. På samma sätt uppstår ett obehag om man inte får någon reaktion på det man säger. Dialogreglerna har redan det lilla barnet lärt sig att omedvetet tillämpa.

När föräldern ber barnet att klä på sig känner barnet förälderns förväntan på reaktion / svar. Svaret blir under gynnsamma omständigheter att barnet börjar klä på sig. Ett annat möjligt svar är att barnet istället börjar strula och vägrar följa förälderns önskan. I båda fallen har barnet svarat.

Om föräldern upprepar sig och tjatar lär sig barnet att det inte krävs någon reaktion – de normala dialogreglerna upphävs. Barnet kommer att strula ända tills något ändras i förälderns uppmaning, exempelvis genom en förändring i röstläge. Först nu får barnet impuls att svara.

Väljer föräldern istället att endast uppmana barnet EN ENDA GÅNG kommer en paus – tystnad – att uppstå. Denna upplevs mycket starkt av barnet som förr eller senare kommer att känna sig manat att svara (positivt genom att utföra uppmaningen eller negativt genom strul och vägran). Pausen verkar starkare ju längre den varar.

Når man inte önskat resultat kan man förstärka pausen ytterligare, exempelvis genom att sätta sig på en stol (för att markera att man väntar) eller själv börja klä på sig. Däremot bör man inte visa negativa reaktioner som att sucka eller verka irriterad.

Lycka till!

Önskar Hans och Anna

Advertisements

§ 4 Responses to Bara en gång?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Bara en gång? at Lyckliga Barn.

meta

%d bloggers like this: